Home » Starten met iPod

Starten met iPod

Hoe komt een met muziek gevulde iPod tot stand? Wat is er nodig?

A. iPod met toebehoren (materiaal)
B. een afspeellijst (persoonlijke muziekkeuze)

A. Voor het gebruik van de iPod in de zorg zijn de volgende materialen nodig:

* een iPod (Shuffle)
* een computer met internetverbinding of wifi en Apple-account
* een koptelefoon (of slaapkussen of dockstation)
en
* een oplader van de iPod aan het lichtnet
*
een tussensnoertje of splitter om samen de iPod te beluisteren

* iPod Shuffle
Wij bevelen een iPod-Shuffle aan, vanwege de eenvoud, de stevigheid en het gebruikersgemak. Nadeel is dat een display ontbreekt, zodat je niet kan zien welke muziek de cliënt beluistert. Om dat te weten kan je een tussensnoertje aanbrengen, waardoor je als zorgverlener met een andere koptelefoon kunt meeluisteren.

* Computer
De iPods worden geladen met digitale muziek vanaf een computer (pc of mac). Daartoe maak je een digitale muziekbibliotheek aan. Wij werken in iTunes, alweer vanwege het gebruikersgemak, en vanwege de aansluiting op de iTunes Store.
Om de muziekbibliotheek op te bouwen kun je bijvoorbeeld cd’s invoeren in de computer via iTunes. In een wifi-omgeving is de kans het grootste dat de cd’s worden herkend, zodat de titels van de nummers automatisch in beeld komen.

Daarnaast kun je de bibliotheek vullen met nummers die je koopt in de iTunes Store. Met een iTunes-kaart is dat heel eenvoudig. Op deze manier zijn ook de auteursrechten goed geregeld.

* Koptelefoon
Een (over-ear) koptelefoon is eenvoudiger in het gebruik dan ‘oortjes’ en sluit omgevingsgeluid af. Een eenvoudige on-ear koptelefoon is vaak voldoende bruikbaar. 
Als de cliënt/bewoner een eigen kamer heeft, kan ook een dock-station gebruikt worden: de persoonlijke afspeellijst wordt dan vanaf de iPod ‘hoorbaar’ afgespeeld. Een cliënt die in een rolstoel zit heeft wellicht baat bij een slaapkussen.


B.
Een lijst met persoonlijke (preferente) muziek, een zogenaamde ‘afspeellijst’.
Om de mooiste muziek van je cliënt of naaste te weten te komen, kan je hem/haar (of een familielid) vragen stellen. Eerst globaal (genre), daarna steeds specifieker (artiest en lied-titel).

1. Genre en artiest/componist (op papier)

* Van welk genre muziek houdt zij/hij het meest?
Bijvoorbeeld klassiek/pop/jazz/smartlappen/nederlandse lied/chanson/kerkmuziek/wereldmuziek etc.
* Van welke artiesten of componisten houdt zij/hij het meest? Populaire artiesten zijn bijvoorbeeld Andre Hazes/Louis Armstrong/etc.
* Hield zij/hij van dansen? Zo ja, welk soort dansmuziek?
* Welke muziek is vroeger in het gezin gezongen of beluisterd, bv. via radio of grammofoon?
* Ging hij/zij naar een kerk? Zijn er kerkelijke liederen of zondagschoolliedjes die dierbaar zijn?
* Is er een specifieke muzikale en/of culturele belangstelling? Bijvoorbeeld padvindersliederen, carnavalsliederen, krontjongliederen, operetteliederen, liederen uit de regio, militaire kapelmuziek, etc.

2. Specifieke nummers kiezen (in de computer)

Als je het genre en de artiest kent, kun je in de digitale muziekbibliotheek van je computer (of in de iTunes Store) op zoek gaan naar populaire nummers per artiest. Voor klassieke muziek zoek je naar de meest bekende muziekstukken per componist.
Van deze nummers of muziekstukken stel je in een computer (in iTunes) een afspeellijst samen. Een lijst van ongeveer 1 uur lijkt een goede lengte. Dit zullen ongeveer 20 nummers zijn.
Met deze (concept-)afspeellijst op je laptop ga je naar de persoon met dementie, voor wie de muziek bedoeld is. Je biedt de koptelefoon aan en laat de muziek horen. Je observeert de reactie: welke muziek slaat aan? welke muziek geeft geen of een negatieve reactie? Ter plekke kun je een nummer wijzigen of verwijderen.

 

Afspeellijst(en) op een iPod zetten

Tenslotte zet je de lijst op de iPod (via iTunes).
Hiermee is de iPod gebruiksklaar :-).

 

 

 

Story of Henry - Music & Memory: trial van de film 'Alive Inside' van Michael Rossato-Bennett.

In Een Vandaag aandacht voor muziektherapie. Muziektherapeut Manon Bruinsma, mantelzorgers en neuroloog Eric Scherder over de effecten van muziektherapie.

Download de brochure

Flyer iPod voor mensen met dementie