Home » Music & Memory Nederland

Music & Memory Nederland

Music-Memory-logo

 

 

Op 7 april 2015 is de stichting Music & Memory Nederland opgericht.

Music & Memory NL verzorgt kennisoverdracht rond persoonlijke muziek afspeellijsten voor mensen met dementie in Nederland

Muziek is een universele taal. Het is een krachtige manier om herinneringen aan onze levens geschiedenis terug te halen en contact te maken met mensen die lijden aan dementie.

In Nederland zijn er 260.000 mensen met dementie. 70.000 daarvan leven in verpleeghuizen en zorginstellingen. 300.000 mensen zijn mantelzorgers voor familieleden met dementie. In 2040 is de verwachting dat 500.000 mensen vormen van dementie zullen hebben. Mensen met dementie gaan vertrouwen op non-verbale communicatie als belangrijkste manier van communiceren wanneer algemene lichamelijke functies geleidelijk verslechteren. Muziek is een prachtige manier om non-verbale communicatie te vergemakkelijken .

Het is aangetoond dat muziek mensen met dementie op ongelooflijk krachtige manieren raakt. Het luisteren en spelen van muziek kan kwaliteit van leven terug brengen en interactie vergemakkelijken. Dit stelt mensen weer in staat om te communiceren en gevoelens te uiten. Communicatie helpt uiteindelijk ook weer om goed voor patiënten te kunnen zorgen.

De documentaire Alive Inside laat het werk zien van Dan Cohen, oprichter van Music & Memory. Hij gebruikt al jaren muziek als onderdeel van de zorg voor mensen met dementie. De film is een ode aan zijn werk en inspireert mensen over de hele wereld om muziek in te zetten in de zorg. Na het zien van de film (of het horen over Dan’s werk) ondersteunen veel mensen Music & Memory door het doneren van geld en iPods.

Music & Memory streeft ernaar om zo veel mogelijk ouderen te bereiken door training te geven aan professionele verplegers en mantelzorgers. Daarnaast worden ook cursussen aangeboden in het opstellen van afspeellijsten. Music & Memory’s werk is gebaseerd op uitgebreid neurowetenschappelijk onderzoek. Het doel is dat deze vorm van gepersonaliseerde muziek therapie een algemeen bekende en geaccepteerde vorm van zorg wordt.

Music & Memory Nederland is een Anbi instelling. Klik hier voor alle wettelijke informatie.

Story of Henry - Music & Memory: trial van de film 'Alive Inside' van Michael Rossato-Bennett.

In Een Vandaag aandacht voor muziektherapie. Muziektherapeut Manon Bruinsma, mantelzorgers en neuroloog Eric Scherder over de effecten van muziektherapie.

Download de brochure

Flyer iPod voor mensen met dementie