Home » Sociaal Steunpunt Muziekherinneringen i.o.

Sociaal Steunpunt Muziekherinneringen i.o.

Muziek heeft altijd genezend gewerkt. Want sommige muziek kan herinneringen oproepen. Herinneringen aan goede tijden: toen we jong, sterk, levenslustig en vol dromen waren!

Nieuwe techniek maakt het mogelijk dat we de muziek van vroeger nu op een relatief eenvoudige manier kunnen beluisteren. Niet meer via cassettebandjes: de nieuwe manier is via mp3-speler of smartphone. Via computerprogramma’s zoals Spotify, YouTube of iTunes is heel veel muziek te vinden en voor ieder persoonlijk beschikbaar te maken. Zodat we als we willen dagelijks kunnen luisteren naar Nass El Ghiwan, Ahwach Haha of Oum Kalthoum.

Het kan heel fijn zijn om anderen ‘over vroeger’ te kunnen vertellen. Het samen luisteren naar muziek van vroeger is een mooie aanleiding. Oude tijden herleven.

Het werkt net als het bekijken van foto’s van vroeger!

Met name voor mensen met dementie (Alzheimer) werkt dit vaak positief.

‘Moving through music’ wil deze manier van muziek luisteren specifiek bij migranten onder de aandacht brengen – in samenwerking met organisaties en instellingen.

In een op te richten ‘Sociaal Steunpunt Muziekherinneringen’ zullen vrijwilligers bijeenkomen en leren hoe zij mantelzorgers kunnen helpen om de persoonlijke muziek te vinden.

U kunt dit initiatief steunen! Als vrijwilliger, als mantelzorger, als donateur:

  • Vrijwilligers helpen met het achterhalen van de persoonlijke muziek, de digitale versie opzoeken in de computer en de afspeellijst op de muziekspeler zetten. We zoeken vrijwilligers met digitale vaardigheden en belangstelling.
  • Mantelzorgers zorgen ervoor dat de muziek op het juiste moment en op de juiste plek wordt aangeboden.
  • Donateurs zijn zeer welkom om dit initiatief te ondersteunen.

Neem contact op met:          

Moving through music / Barbara Wessel
bjwes@xs4all.nl
06 46 293 193

Muziekherinneringen en hersenen
Oum Kalthoum platenhoes
Samen muziek luisteren via hoofdtelefoon en splitter

Story of Henry - Music & Memory: trial van de film 'Alive Inside' van Michael Rossato-Bennett.

In Een Vandaag aandacht voor muziektherapie. Muziektherapeut Manon Bruinsma, mantelzorgers en neuroloog Eric Scherder over de effecten van muziektherapie.

Download de brochure

Flyer iPod voor mensen met dementie